Onlangs werd bekendgemaakt dat zonnestroom vanaf 2027 vrijwel niets meer waard is[1]. Hierdoor zien veel zonnepaneeleigenaren een onzekere toekomst tegemoet. Dit roept de vraag op: hoe kunnen zonnepaneeleigenaren optimaal blijven profiteren van hun zonnepanelen? De combinatie van een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract biedt een krachtige oplossing.
Het eerste energiebedrijf, Greenchoice[2] heeft inmiddels tarieven voor 2027 bekendgemaakt, en de cijfers spreken voor zich: de vergoeding voor teruggeleverde stroom daalt naar slechts 5,4 cent per kWh. Onder de streep blijft hier nog maar 0,25 cent per kWh van over. Een huishouden met 12 zonnepanelen, dat jaarlijks 3200 kWh aan stroom teruglevert, krijgt daardoor slechts 8 euro per jaar terug. Dit is een dramatische daling ten opzichte van de 1000 euro die in de huidige situatie nog gesaldeerd kan worden.
De boodschap is duidelijk: in 2027 zal zonnestroom nauwelijks nog iets waard zijn. De enige manier om dit verlies te beperken, is door zoveel mogelijk van de opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken, in plaats van het terug te leveren aan het net. Dit is waar de thuisbatterij een cruciale rol speelt.
Een thuisbatterij stelt huiseigenaren in staat om de overtollige stroom van hun zonnepanelen op te slaan voor gebruik op een later moment. Dit is vooral waardevol tijdens de piekuren, wanneer elektriciteit duurder is. Op deze manier kan je zelf opgewekte zonnestroom gebruiken wanneer je het echt nodig hebt, bijvoorbeeld in de vroege avond, wanneer de energieprijzen het hoogst zijn.
Door een thuisbatterij te installeren, kunnen zonnepaneeleigenaren veel meer van hun eigen stroom verbruiken, wat helpt om de kostenstijgingen als gevolg van de afschaffing van de salderingsregeling te dempen. Dit kan huishoudens veel geld besparen. Bovendien vermindert het de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
Naast de thuisbatterij bieden dynamische energiecontracten een interessante oplossing. Deze contracten passen de prijs per uur aan op basis van de actuele vraag en aanbod van elektriciteit op de markt. Dit betekent dat stroom overdag vaak goedkoper is, wanneer zonnepanelen op volle kracht draaien, terwijl het 's avonds duurder kan zijn.
Voor zonnepaneeleigenaren kunnen dynamische contracten helpen om de financiële klap van het wegvallen van de salderingsregeling te verzachten. Met een dynamisch contract kunnen huishoudens profiteren van lagere tarieven gedurende de dag, terwijl ze tegelijkertijd minder te maken hebben met hoge terugleverkosten. Daarnaast loont het om je stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de momenten waarop de prijzen laag zijn. Dit kan bijvoorbeeld door de vaatwasser en wasmachine overdag te laten draaien wanneer de zon schijnt.
Volgens ANWB Energie[3] besparen huishoudens met een dynamisch contract al snel honderden euro’s per jaar door hun verbruik slim te timen. Dit gedrag is niet alleen goed voor de portemonnee, maar helpt ook bij het aanpakken van netcongestie, een groeiend probleem voor het Nederlandse elektriciteitsnet.
Zonder twijfel zullen zonnepaneeleigenaren geconfronteerd worden met uitdagingen na 2027, maar er zijn ook kansen. De combinatie van een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract stelt huiseigenaren in staat om het maximale uit hun zonnepanelen te halen en de financiële impact van de afschaffing van de salderingsregeling te minimaliseren. Door zoveel mogelijk eigen zonnestroom te gebruiken, kun je je energierekening verlagen en je huis duurzamer maken.
Dus, als je zonnepanelen hebt of van plan bent om deze te installeren, overweeg dan nu al om een thuisbatterij aan te schaffen en een dynamisch energiecontract te overwegen. Zo ben je voorbereid op de veranderingen in 2027 en profiteer je optimaal van de zonnestroom die je zelf opwekt.
[2] https://www.greenchoice.nl/media2/rljjlazy/tarievenblad-nederlandse-windstroom-2-jaar-250307.pdf
Tijd voor schone energie? Neem contact op voor een afspraak of bekijk de meest gestelde vragen.
Offerte aanvragenNaar FAQ